Gondolkodó Ember

"Más voltam én már mint gyerek. Mást láttam mint a többiek"

Bánk bán - műelemzés. Másképp.

Bánk bán elemzés. Másképp.

Adva van egy klasszikus történet. Nem sokkal az államalapítás után a törvényes magyar uralkodó távollétében a törvényes hitestársa, az idegenből származó, idegenszívű Gertrúd

sok csúnyaságot követ el szegény Magyarország és a magyarok ellen, köztük a bán hitestársa ellen, akit a hathatós közreműködésével sikerül ágyba vinnie a léha, kicsapongó Ottónak, Gertrúd öccsének. (Vajon miért is lett léha?). A hazatérő "felvilágosult" gondolkodású Bánk mit sem sejt, majd miután Tiborc siránkozik neki egy keveset, Bánk cselekszik és haragjában elteszi láb alól a csúnya, gonosz Gertrudist. Eddig oké, megér egy misét ez a történet, de van egy másik szál. A Melinda-szál.


Valójában nem tudni, hogy pontosan miért is ragadtatta magát a gyilkosságig Bánk bátyánk. "Csak" az ország miatt, vagy sokkal inkább a hímsoviniszta, becsületét védő nagy és erős férfi kerekedett felül, aki képtelen elviselni, hogy a tulajdona - akit mellesleg megerőszakoltak elméletileg -, beszennyezte férfiúi- és tulajdonosi hírnevét? Az ország becsülete ebben az esetben inkább csak ürügy, hiszen nem Gertrúd a fő probléma, hanem az európai háttér. Gertrúd csak a kirakata.

Pedig hogy dicsekedett Melinda, hogy náluk a lánykérésnél nem volt álszent letérdelés, hanem szemtől-szembe néztek egymással, mint két egyenlő fél, ember. Na, hát ez a nagy egyenlőség addig tartott, amíg gyakran manapság is: amíg a férfiaknak alárendelt nőnemű vagyontárgy őrzi a szüzességét, még házasságban is, gyerekek szülése után is. Ha mégsem, akkor a nőnemű átszellemül kurvába, cédába, rossz nővé és még ki tudja mivé. Érdekelni persze senkit nem érdekel, hogy az erőszakot elszenvedett áldozat min megy keresztül testileg-lelkileg. És még jó, hogy az akkori társadalomban nem voltak ügyvédek, rendőrök, bírók, akik megkérdezhették volna Melindát, hogy miért ment el arra az estélyre vagy mire, és miért is ivott egy pohár italt? Nem tudta előre, mi fog történni?


A legrosszabb, ami miatt ezt a kis kritikát írom, az az, hogy maga Melinda sem azért kesereg, mert felháborítónak és bűncselekménynek tartja a fondorlatos és kivédhetetlen nemi erőszakot és igazságot akar, hanem azért, mert ezzel szégyent hozott urára-parancsolójára-gazdájára-tulajdonosára!!!!! Még könyörög is Bánk gazdájának, hogy ölje meg, mert engedelmesen elfogadja, hogy az egész az ő hibája, hiszen valójában egy kurva, céda, rossz nő, aki nem érdemel mást csak halált. Mivel Bánk gazdája elfordul tőle undorodva - hiszen beszennyezték a tulajdonát, nehogymá' -, Melinda a folyónak megy a gyerekével, Bánk meg teszi azt, amit a "férfiúi becsület" megkövetel tőle: lemossa a dupla gyalázatot.

A nő, mint ember, érző ember persze nem számít, hogy is számítana? Sok helyen még ma sem.
Éljen tehát a nagy hazafi Bánk, meg a férfiaknak megalázkodó, alárendelt, önmagát okoló-vádoló-szégyenlő Melinda, aki áldozattá válásával megbocsáthatatlan bűnt követett el. Ottó után persze igazából senki nem ered, neki az egészhez semmi köze, ő nem bűnös, csak tette, amit egy nagy és erős férfinak tennie kell az alárendelt nőkkel.

De mit is várhattunk és várhatunk egy férfi írótól?


Természetesen a magyarok is jól tudnak hazát választani. Pont a Kárpát-medencébe kellett jönniük, a kereszttűzbe, ahol is vagy nyugatról, vagy keletről, vagy délről, északról rugdosták őket, mindenáron el akarván őket törölni a Föld színéről. Az állandó zaklatás, diktatúra, elnyomás és egyebek mintha még tetszene is szegény magyaroknak, hiszen ezer éve tűrik a "megtűrt rossz" szerepét, ahelyett, hogy máshová költöztek volna még idejében. Mindezek ellenére bőszen védelmezték Nyugat-Európát a törökök meg mások betörése ellen, tűrték a Habsburgokat, ruszkikat, tűrték, hogy jóformán senki nem segít nekik, a döntő pillanatokban elárulják őket, aminek a következménye Trianon meg a migránstömeg, na meg az, hogy újra ugyanazt a szerepet játsszuk: Nyugat-Európa határait védjük segítség nélkül (mint anno a törökök idejében), miközben Európa röhög rajtunk.

bankban.jpg

Gondolkodó Ember

Sokoldalú vagyok, sok minden érdekel a tudományoktól a művészetekig. Hobbiként is sok mindennel foglalkozom, a saját örömömre. De talán mások hasznára és örömére is. Vagy provokálására? Már aki annak veszi...Legfőbb célom a kiszolgáltatottak védelme, az igazság keresése, és hogy minden ember egyenlő lehessen. Női magazinokat nem olvasok - senki ne induljon ki önmagából vagy a nőismerőseiből! A hülyeség még mindig NEM gyógyítható a legnagyobb sajnálatomra. Gondolkodásra, pontosabban a helyes, logikus, nem elfogult, nem önös érdekek vezérelte gondolkodásra rávenni az embereket a világ egyik, ha nem a legnehezebb dolga! Mi sem bizonyítja jobban, hogy az internetet a hülyék többsége is tudja használni, és amelyik hülye nem tud saját magától cikkeket, posztokat írni, az jobb híján egész nap ül a gép előtt és minden betűt gyalázkodva kommentál, ettől érzi magát fontosnak, valakinek.

süti beállítások módosítása