Gondolkodó Ember

"Más voltam én már mint gyerek. Mást láttam mint a többiek"

Feminista könyvklub - Katwe királynője: Phiona Mutesi

     Ezúttal nem egy történelmi személyiséget ajánlok mindenki figyelmébe, hanem egy mai sikertörténetet, ami sajnos még manapság is igencsak ritka bizonyos (visszafelé)fejlődő országokban. Ez a mai történet, ami könyv és film formájában is megjelent, látható a mozikban, később majd DVD-n is, arról szól, hogy a szegénység és a tudatlanság hogyan gátolja tehetséges gyerekek, elsősorban tehetséges lányok kibontakozását a szellemi élet terén, és akarja őket mindenáron a tudatlanságban és cselédsorban, tenyészkancaként tartani. Lásd: Mi lenne  ha.....a nők is értékes munkát végeznének?

      Phiona Mutesi is egy ilyen 9 éves kislány volt kb. 15 évvel ezelőtt Ugandában. Phiona pontos születési dátumát senki sem tudja, ő maga sem, hiszen ahhoz számolni kellene tudni, meg írni, meg ismerni kellene a naptárakat és minden mást ahhoz, hogy pontosan lehessen regisztrálni egy születést vagy halálesetet.  Ugandában, Katwe városában született. 9 évesen kivették az iskolából, mert anyagilag nem engedhette meg magának a taníttatását a tudatlan, analfabéta család, amelyben élt. Az utcán tengett-lengett, amikor véletlenül elvetődött arra a környékre, ahol egy misszionárius, önkéntes munkaként sakkozni tanította a fiúkat, CSAK a fiúkat. A véletlenen és szerencsén múlt csak, hogy ez a misszionárius meglátta az értelmet Phionában és elkezdett vele foglalkozni. Rengeteg akadályon, nehézségen, előítéleteken ment keresztül, míg végre elnyerhette a női sakknagymester címet.

        A történet egyik tanulsága, hogy a mocsok, szegénység, tudatlanság visszahúz, komoly visszatartó erő, mivel a tudatlan, szegény emberek, környezet nem enged ki senkit a markából, egyrészt mert úgy gondolják, hogy mindenkinek a szegénység, tudatlanság és a hagyományos női-férfi szerep követése a sorsa, másrészt azért, mert irigyek és féltékenyek arra, akiben van valami, ami által kitörhetne a mocsokból. És ahelyett, hogy a példán felbuzdulva önmagukban is elkezdenék keresni a tehetséget, adottságot a kitöréshez, inkább mindenáron akadályoznak másokat, hogy azok se törhessenek ki, azoknak se legyen jobb életük mint nekik.

        Ne engedjük, hogy bárki akadályozzon, lebeszéljen minket bármiről, amit szeretnénk elérni, megtenni! A mocsok visszahúz, mert akiben semmi sincs, még kitörési vágy sem, aki csak vegetál, az a visszahúzóerejével próbál meg "kitűnni", fontosnak, értékesnek látszani, és avval a tudattal próbál meg boldog lenni, hogy sokan mások is olyan szerencsétlenek, mint ő, nekik sem sikerült! És mindent meg is tesz azért, hogy ne sikerüljön! Ha neki rossz az élete, másoké is az legyen!!! Ez egy fordított hierarchia a szegénységtudatos emberek között: minél hülyébb, szegényebb, senkibb vagy, és minél több embert tudsz a szinteden tartani a mocsokban, annál 'értékesebb' vagy! Lásd: amikor valaki azzal dicsekszik, hogy bezzeg ő mennyit dolgozik, amikor napi 12 órát robotol a téglagyárban, és ő dolgozik csak igazán, a szellemi, üzleti élet művelői, akik milliókat keresnek valójában a hülyék és ingyenélők. Az ilyen ember arra büszke, hogy nem vitte többre a téglagyárnál, hogy nem tudott, nem akart olyan szakmákat tanulni és folyamatosan fejlődni, amivel nem kellene napi 12 órás fizikai munkát végeznie éhbérért.

Van kiút a nyomorból!

250px-phiona_mutesi_2013.jpg

Phiona Mutesi

 

Gondolkodó Ember

Sokoldalú vagyok, sok minden érdekel a tudományoktól a művészetekig. Hobbiként is sok mindennel foglalkozom, a saját örömömre. De talán mások hasznára és örömére is. Vagy provokálására? Már aki annak veszi...Legfőbb célom a kiszolgáltatottak védelme, az igazság keresése, és hogy minden ember egyenlő lehessen. Női magazinokat nem olvasok - senki ne induljon ki önmagából vagy a nőismerőseiből! A hülyeség még mindig NEM gyógyítható a legnagyobb sajnálatomra. Gondolkodásra, pontosabban a helyes, logikus, nem elfogult, nem önös érdekek vezérelte gondolkodásra rávenni az embereket a világ egyik, ha nem a legnehezebb dolga! Mi sem bizonyítja jobban, hogy az internetet a hülyék többsége is tudja használni, és amelyik hülye nem tud saját magától cikkeket, posztokat írni, az jobb híján egész nap ül a gép előtt és minden betűt gyalázkodva kommentál, ettől érzi magát fontosnak, valakinek.

süti beállítások módosítása