Gondolkodó Ember

"Más voltam én már mint gyerek. Mást láttam mint a többiek"

Star Wars IV. - Egy új remény - hibák, észrevételek

   Star Wars IV. – Egy új remény
Hibák, észrevételek

Néhány logikai tévedést, hibát, észrevételt szeretnék felsorolni a film első kockájától az utolsóig, amit nem nagyon tudtam értelmezni, főleg az „előzmények” függvényében (I., II., III. részek története alapján).
Ettől függetlenül nagyon kedvelem a Csillagok háborúja sorozatot, nagyon meghatározó, kultikus műnek tartom, olyannak, amiből nem lesz még egy, mert csak egy lehet.

- Furcsa, hogy Darth Vader nem emlékszik R2-D2-re meg C-3-PO-ra, amikor C-3PO-t ő készítette, R2-D2 meg hosszú évekig a legjobb, leghűségesebb barátja, kísérője volt. Csak C-3PO-nak törölték a memóriáját, R2-nek nem, és úgy tűnik R2-D2 sem emlékszik Anakinra, Obi Wan-t jelöli meg gazdájaként.


- Nagyon fura, hogy egyáltalán nem érezte meg, hogy Leia hercegnőhöz köze lenne, pedig azért „rejtették el őket, hogy nehogy kiszagolják a sith-ek. Ezek szerint az erő nem működik tökéletesen.


- Úgy tűnik, hogy R2-D2 nem emlékszik a Tatooine-ra, pedig járt már ott az I.-részben Padméval, a fogatverseny okán, és a II. részben is járt ott, amikor Anakin az anyját kereste.


- Obi Wan Kenobi szerepét a Tatooine-on eléggé elnagyoltan hangolták össze a 20 évvel korábban történtekkel:
       1. „ A név ismerős, de az idejét sem tudom, mikor hallottam utoljára. Már akkor sem használtam az Obi Wan nevet, amikor te a világra jöttél” - nem igaz, mert Obi Wan-ként vitte el a csecsemő Luke-ot a Tatooine-ra, csak utána változtathatta meg.
       2. „Nem emlékszem, hogy valaha lett volna droidom” - ez sem igaz, mert Anakinnal együtt vitték magukkal R2-D2-t mindenhová évekig, majd R4-es droiddal ment a klónozókhoz a II. részben, meg Palpatin szenátor kiszabadítására a III-ik részben.


- Érdekes, hogy Luke alig néhány óra alatt megtanulja használni az erőt (meg a fénykardot) a Millenium Falconon, miközben az Alderaanra repülnek, pedig azelőtt nem is tudott róla, és soha jelét sem fedezte fel magán, mint Anakin gyerekként.


- Ben Kenobi átadja Luke-nak az apja fénykardját azzal, hogy „apád úgy akarta, hogy ha felnősz legyen a tiéd”. - Obi Wan a fénykardot a Mustafar-on vette el Anakintól, azaz a talajról, miután levágta a végtagjait. Anakin ikrei ekkor még nem születtek meg, nem tudhatott róla, hogy fia lesz vagy lánya. Lehet, hogy említette valamikor Obinak a terhesség során, de arra nem mutatnak rá.


- A Tatooine két napja teljes képtelenség, pláne ilyen közel: már rég egymásba „szippantódtak” (egyik a másiktól elszívta volna az anyagát, mint egy fekete lyuk) volna és olyan nagy lenne a forróság, hogy egy élőlény se tudná elviselni (két nap esetén se). Nem beszélve a lélegezhető légkörről (O2), ami növényzet hiányában (és víz+alga) nem jöhet létre.


- A bolygóközi utazás legnagyobb veszélye, hogy a helyi kórokozókat ide-oda hurcolják, ami végzetes következményekkel járnának. (Esőerdőkben az indián törzsek egy nátha vagy influenza vírustól is simán meghalnak, amit a fehér emberek visznek oda).


- Érdekesek a primitív, rongyos őslakosok és a fejlett technológia kontrasztja.


- Az egész filmben a karakterek egy része futurisztikus (és emberi képzelet műve lehet csak), a másik része meseszerű, bábfilmbe illő, nem komolyan vehető.


- A droidok síró, jajgató hangokat hallatnak, amikor a talpukra billogoznak, pedig egy droidnak nincsenek fájdalomérzékelő receptorai.


- Obi Wan túl öreg a filmben (a színész már 70 körül van), pedig Obi 35 körül lehetett 20 évvel korábban. Ugyanez a helyzet Ben bácsival és Beru nénivel, akik 20-25 közöttiek lehettek 20 évvel ezelőtt, itt meg 60 körülinek látszanak. Érdekes az is, hogy nincs saját gyerekük, mintha Luke örökbefogadása pont kapóra jött volna nekik, mert mindketten meddőek voltak. Lehetséges, hogy Luke mellett már nem volt „kapacitásuk” egy saját gyerekre, de ez azért nem életszerű.


- Ben bácsi azt mondja Luke-nak, amikor az főiskolára akar menni és az apjához hasonlóan harcolni akar, hogy „apádnak is itthon lett volna helye, nem holmi háborúban”. - Igaza van részben, amiért így gondolja, de az „itthon” erős túlzás, mert Anakinnal csak egyszer találkozott, amikor az anyját jött megmenteni és soha többet. Anakinnal csak „mostohatestvérek”, mert az apja Anakin anyjának a férje volt, Beru néninek meg abszolút nincs köze Luke-hoz, mivel Ben bácsi barátnője volt 20 évvel ezelőtt. Nem is beszélve arról, hogy Anakin a bolygó másik részén, a fővárosban Mos Eisley-ban élt az anyjával 9 éves koráig, de ide is három éves korában érkeztek, szóval az lenne az igazi otthona, ahonnan eleve jöttek, nem Cliegg Lars párakertész otthona.


1. Éppen emiatt érdekes, hogy Yoda „hazaküldi a családjához” a csecsemő Luke-ot, mikor távolról sem azok. Ráadásul az még furcsább, hogy Anakin családjához „rejti el” Luke-ot, ahol elméletileg elsőnek keresné egy szülő!


2. Még érthetetlenebb, hogy bár elrejtették Luke-ot a családjánál, hogy Darth Vader ne találjon rá, mégis SKYWALKER-ként nőtt fel, az apja nevét használva, pedig LARS-ként kellett volna hivatalosan. És senkinek nem tűnt fel, hogy Ben nagybácsit – aki az apja testvére lett volna elméletileg – nem Skywalkernek hívják, hanem Lars-nak. Vagy Luke nem tudta volna Ben bácsi vezetéknevét, ezért nem kérdezett rá soha?


3. Az is furcsa, hogy Leia neve Organa lett, nem Skywalker, és ahhoz az Organa szenátorhoz lett küldve „elrejtés” céljából, aki az anyja, Padmé legközelebbi barátja és politikustársa volt.


- Obi Wan úgy mutatja meg Luke-nak a lézerkardot, hogy egy „emberibb fegyver emberibb időre való” – fogalmam sincs, hogy mivel lenne emberibb egy lézerpisztolynál, miért emberibb, ha egy karddal kaszabolunk le valakit, mintha lelőnénk, de ez nem lett kifejtve. Az sem világos, hogy mitől lesz emberi egy bármilyen gyilkolásra alkalmas eszköz.


- Obi Wan Kenobi Mos Eisley-ban, egy kocsmában levágja egy szörnyszerű idegen lény karját, mert az le akarja lőni Luke-ot, és a levágott kar csupa vér meg vértócsa van körülötte, pedig a lézersugár azonnal lezárja a sebet, nincs vérzés.


- Az összes Star Wars epizódban szerepel Han Solo és Chewbacca, de egyikben sem egyértelmű és világos a kapcsolatuk természete, hogy vajon Chewbacca egy önálló lény-e és társa-e Hannak vagy az idomított házikedvence?


- Leia hercegnő Darth Vader szerint „figyelemreméltóan” ellenáll a gondolatszondának, mégsem gyanakodik, hogy esetleg vele lehet az erő és kb. annyi idős lehet, mint a gyereke, ha megszületett volna, vagy egy olyan Jedi utódja, akiket 20 évvel ezelőtt állítólag mind egy szálig kiirtott.


- Az is fura, hogy Leia lazán túléli lelkileg és testileg Darth Vader kínzásait a fura repülő, tűkkel teleaggatott szonda által, semmilyen sérülés, megrázkódtatás nem látszik rajta a cellában és utána.
- Az Alderaan bolygó feltűnően hasonlít a Földhöz.


- Amikor felrobbantották az Alderaant, Obi azt érezte, „mintha milliók kiáltottak volna fel rémületükben” - nem valószínű, mert semmi jelét nem adták annak, hogy tudnának a szándékról, nem küldtek fel rakétákat, űrhajókat, stb., inkább váratlanul érte őket, észre sem vehették, hogy meghaltak. Egy pillanat alatt történt az egész, gyorsan, minden előjel nélkül.


- Amikor a Halálcsillag vonósugara befogja őket, elbújnak a padlózat alatti titkos rekeszben és senki nem veszi észre őket, pedig a műszerekkel ki lehet mutatni, hogy vannak-e élőlények egy űrjárműben. Pl. Mikor R2-D2 és C-3PO kirepülnek egy mentőkabinnal az űrbe az elején, hogy teljesítsék a „titkos küldetést”, az űrhajó egyik műszaki személyzetének tagja odaszól a másiknak: „Hagyd elmenni, nincs rajta élet, biztosan elszabadult”.


- Később, amikor bejutottak a Halálcsillagba klónkatona ruhában és egy kisebb zárt helyiségben várakoztak, Luke megjegyezte, hogy itt nem fogják keresni őket, ha nem mutatkoznak, csak várnak Ben-re, amíg kikapcsolja a vonósugarat. Han Solo ekkor megjegyzi: „Jobban szeretem a nyílt harcot, mint a bujkálást.” - akkor miért bújt el a Millenium Falcon rejtekhelyére, ahová az illegális árut szokta rejteni?


- A szeméttárolót valószínűleg rendszeres időközönként összeszokták préselni és összepréselve dobják ki az űrbe, különben miért létezne ez a funkció??? Csak a menekülő rabok miatt? De ilyenkor is el kell, hogy menjen valamerre az ott élő lény, tehát a szeméttárolóban lévő lény hová menekül az összepréselés idején? Luke megjegyezte értetlenül, hogy a lény hirtelen elengedte a lábát, nem tudja miért, tehát kellett lennie egy másik kijáratnak is. De hol?


- Obi Wan halála is rejtélyes. Mielőtt Darth Vader lesújtana rá a fénykardjával, köddé válik. Ezt honnan tanulta. Qui-Gon Jinn ezt nem mutathatta meg, mivel őt elégették, Yoda is a halála után másodpercekkel tűnik el. Obi Wan ezek szerint többet tudott náluk. Nem egészen világos, hogy miért kellett önként meghalnia, mert a magyarázat, hogy így nagyobb lesz a hatalma, nem igazán meggyőző. Az, hogy időnként megjelenik Luke-nak meg szól hozzá, elég vérszegény magyarázata annak, hogy így talán jobban tud neki segíteni. Nagyobb szükség lett volna rá élve. De az is érdekes, hogy a jedik halhatatlansága arról szól, hogy egyfolytában figyelik fentről, hogy mit csinálnak a tanítványaik, bár Qui-Gon sosem jelenik meg senkinek, csak egyszer halljuk a hangját, amikor Anakin lemészárolja a buckalakókat.


- Az is nagyon furcsa, hogy a sithek, Palpatin és Darth Vader semmit sem tud erről a „halhatatlanságról”, Vader csodálkozva rugdossa Obi Wan köpenyét. Főleg, mert Darth Vader elszántan kereste a titkot és emiatt állt át a sötét oldalra, mert a sötét oldal erejével állítólag vissza lehet hozni a halottakat az életbe.


- Érthetetlen az is, bár nem ebben az epizódban volt, hogy Anakin sosem kérte számon Palpatinon Padmé halálát és a feltámasztásának hiányát az elmúlt 20 év alatt, és lazán elhitte, hogy ő ölte meg, pedig érezte, hogy még életben volt. Palpatin azt mondta neki: „Úgy tudjuk, hogy haragodban megölted”, de honnan, senki nem volt ott, csak Obi Wan meg a két droid, ők biztosan nem árulták el. A fedőmese az volt, hogy Padmé a szülésbe halt bele az ikrekkel együtt. Amikor szedegették a robotok Anakinről az égett darabokat, miközben a "páncélruhába" csomagolták, Anakin üvöltözik a fájdalomtól, pedig egy ilyen mértékű megégés esetén már semmit sem érezne.


- Közös furcsaság, hogy a rendkívül jól képzett és születetten harcos klónkatonák milyen pocsékul céloznak. Sosem találják el a főszereplőket, droidokat, még közelről sem. Tudom, hogy akkor nem lenne miről szólnia a filmeknek, öt percig tartanának, de akkor is feltűnően béna.


- A lépegető, lézerágyúval felszerelt járművek törékenységéről, satnya lábaikról, instabilitásáról már ne is beszéljünk.


- Darth Vader még akkor sem gyanakszik rokonsági kapcsolatra, amikor megjegyzi, hogy „az erő van ezzel”, mert nem tudja elkapni a Halálcsillag felrobbantásának kísérlete közben. Persze, ehhez az is nagyban hozzájárul, hogy Luke háta mögül tucatjával halnak ki a csapattársai, mint fedezékek vagy töltelékek. Sosem ment el Padmé sírjához sem.


- Darth Vader Han Solonak köszönheti az életét, a megmenekülését, mert az visszajött segíteni Luke-nak, és rálőtt a Luke mögött haladó három TIE-vadászra, ami miatt Darth Vader ütközött a fallal és kipörgött az űrbe - mielőtt felrobbant volna. Arról nem szól a fáma, hogy azzal a kis, rövidtávra tervezett űrhajóval hová is menekült és mennyi idő alatt ért oda üzemanyagpótlás és hiperűrsebességre ugrás képessége nélkül.


- Chewbacca nem kap kitüntetést a Halálcsillag felrobbantása után, pedig ugyanúgy részt vett a harcokban, Han Solo meg csak a végére ért vissza. Miért? Mert nem emberi lény? Vagy mert csak Han Solo „háziállata”?

 starwars.jpg

Gondolkodó Ember

Sokoldalú vagyok, sok minden érdekel a tudományoktól a művészetekig. Hobbiként is sok mindennel foglalkozom, a saját örömömre. De talán mások hasznára és örömére is. Vagy provokálására? Már aki annak veszi...Legfőbb célom a kiszolgáltatottak védelme, az igazság keresése, és hogy minden ember egyenlő lehessen. Női magazinokat nem olvasok - senki ne induljon ki önmagából vagy a nőismerőseiből! A hülyeség még mindig NEM gyógyítható a legnagyobb sajnálatomra. Gondolkodásra, pontosabban a helyes, logikus, nem elfogult, nem önös érdekek vezérelte gondolkodásra rávenni az embereket a világ egyik, ha nem a legnehezebb dolga! Mi sem bizonyítja jobban, hogy az internetet a hülyék többsége is tudja használni, és amelyik hülye nem tud saját magától cikkeket, posztokat írni, az jobb híján egész nap ül a gép előtt és minden betűt gyalázkodva kommentál, ettől érzi magát fontosnak, valakinek.

süti beállítások módosítása